90 + 4

Vi lärde oss om mediciner. Det var en period i livet precis innan man känner en förändring och just därför den mest utdragna tiden av de alla. Ju äldre man blir, desto mindre del av ens liv blir en tidsrymd av samma absoluta storlek. 1 år är 1/23 av mitt liv. För 10 år sedan var det 1/13. För 10 år sedan började jag högstadiet. Jag kan inte förstå och ännu mindre relatera till det tidsperspektivet. Det hinner hända mycket under 10 år.

Oundvikligen tänker jag att det vi gör under fem minuter när vi är äldre är mindre viktigt än samma fem minuter som 10-åring. Jag tänker mig att det måste sätta spår i ens omedelbara upplevelse av sig själv i förhållande till mening.

Och så hade det blivit ljummet. Alla sade: "Det är så gött när vinden är varm. Det är då man känner att det är vår." Det finns stunder när jag inte skäms för att prata om vädret. Det finns stunder när vädret är så mycket vi så att man inte kan undvika att prata om det, hur häftig man än är. Hur mycket man än tycker att man ska kunna komma på viktigare saker att prata om.
Jag sprang till bussen, som man gör varannan dag. Inser inte hur ljudligt man andas för att hörlurarna dämpar. Som tur är är det inte lika meningsfullt som när jag var 13.
Jag cyklade hem på min guldiga cykel en sen onsdagskväll. Den varma luften i april fick mig att tänka på centralamerika under tiden som jag tyst upprepade för mig själv: "Det är bara en känsla, det betyder ingenting. Det är bara en känsla, det betyder ingenting." För jag hade under 90 + 4 minuter återigen lärt mig att världen är så orättvis. Eller nej, inte att världen är så orättvis, för det visste jag. Men jag lärde mig att jag inte kan låta fotboll beröra mig så emotionellt. Balansgången mellan att söka mening i det rationella (Som givetvis inte finns) och att låta mig uppfyllas av emotioner och se vart de tar mig är en konst som jag alls inte behärskar.

Klarar mig nog. Hjärtat gör mer ont när jag tänker på honom, hur han ska kunna sova i natt och vad han ska säga till Maximilian

Våra drömmars land

Det finns en bok som heter "Våra drömmars land". Det är en barnbok som handlar om Lilla Björn och Lilla Tiger. De två lever ett stilla liv i en slags tvåsamhet i skogen. En dag hittar den en brädbit som det står "Panama" på. Den doftar ljuvligt, och den uppmärksamme läsaren sluter sig till att det är en bit av en bananlåda. Lilla Björn och Lilla Tiger bestämmer sig för att Panama, det är deras drömmars land, för det luktar så gott där. De bygger en skylt av träbiten och går iväg åt det hållet skylten pekar. Så är de med om lite äventyr, och till sist så kommer de fram till Panama. Där hittar de ett gammalt övergivet hus. Det är förfallet, växter omringar det och den lilla gungstolen utanför. Och allt är misstänkt likt deras gamla hus. Det är ju deras gamla hus, men det fattar de inte. Så rustar de upp sakerna och är nöjda och lyckliga i sina drömmars land.

Och det hade väl varit väldigt vackert om livet ordnade sig så.

Russingubben och DNA

Varje gång jag somnar på eftermiddagen påminns jag om hur liten och sårbar jag är. Damm som virvlar i solen, låtar jag lyssnat på alldeles för många gånger bara för att de alldeles för ofta passar in i mitt liv. När musiken inte längre kan fylla sitt syfte är där ingen musik längre, och alla ljud dämpas av det faktum att jag är ensam inuti en lägenhet. Både bokstavligt och bildligt talat. Jag ligger i soffan så länge att solen vridit sig in i fönstret och sköljer mig i varmt ljus. Plötsligt inser jag att det helt enkelt är bäst att låta sömnen slita mig bort från verkligheten.
När det verkar som om jag gör i ordning kaffe i kannan från Frankrike så står jag egentligen i bara jeans på din balkong.


Min föreläsare sade i skolan att:
"...och det måste vara på det sättet, annars är inte världen logisk. Annars hade det blivit för konstigt."
Jag tycker om när någon pratar om världen på det viset jag upplever den. Splittrad, slumpmässig, alltid förvånande, aldrig ändamålsenlig. På min skola pratar de om hur allt hänger ihop.
Kaffet sedimenterar i kannan.
Jag märker hur min själ lyser upp en dag när en annan föreläsare visar en bild på Francis & Crick, de som beskrev DNA-molekylen första gången. På bilden står de, nöjda som fan, bredvid en stor konstruktion. De har försökt bygga en modell av DNA-molekylen.
Föreläsaren påpekar: Tänk så många gånger det rasade innan de lyckades få det att hänga ihop!
Jag tror att de tyckte det var minst lika roligt att bygga ihop modellen som att upptäcka DNA.

Till vänster står James och är livrädd för att Francis ska råka pilla sönder modellen de skruvat på i säkert flera dagar. Francis bara står och pekar, förklarar och njuter av tanken på den ljusa framtiden med kvinnor, alkohol och resor till exotiska länder.


Vi spelade russingubben på lunchen i skolan. Den mest meningslösa leken av alla meningslösa lekar. Man ska bygga en gubbe av russin, sedan får en gå ut och så bestämmer man ett av russinen som är "Tjilevippen!". Så kommer personen tillbaks och börjar äta av russinen. När den tar tjilevippen-russinet så skriker alla: TJILEVIPPEN! Och så är det nästa persons tur att gå ut och fortsätta äta av gubben. Den som äter det sista russinet vinner.
Vi lekte det på skoj, men under lekens gång blev det mer och mer allvar och det blev återigen uppenbart för mig hur människan inte är konstruerad att leva sitt liv efter rationella beslut. Jag hade aldrig i mitt liv kommit fram till att det skulle vara kul att vid 23 års ålder leka russingubben i sådana fall.

Ambassadörens byxor


Shit pommes tänkte jag när jag hittade ett par byxor i Ambassadörens garderob. Utflugen på en diplomatisk resa någonstans mellan Falkenberg och evigheten visste han inte att jag var i stort behov av en outfit som boostade mitt smått naggade ego. Det var ett par mintgröna manchesterbyxor som sade allt det om mig som jag inte kunde säga själv.
Jag stod framför spegeln och andades ut längre än jag någonsin gjort. Det var inte en så jävla dum dag ändå tydligen.

Det gamla vanliga: Mat, skratt, vin, hej vem är du? Dans, smygtitta, sms, vem är jag?
Med byxorna var jag någon. Byxorna var en vår, och det det var inte bara det att de var gröna.

Det fick mig att tänka på att jag var lite tragisk som hade mitt självförtroende i byxorna, men med ett sådant självförtroende kan man inte ens bli nedslagen av att själv se sig som tragisk. Det kan man ha lite överseende med då. Jag struntade helt enkelt i vem jag var.

Någon loggar in på ditt spotifykonto hela tiden och du kan inte lyssna på musik. Skymningarna som uppstår senare och senare, ljusare och ljusare har fortfarande sin charm. De är ännu inte vardag. Världen är i förändring och du kan känna det ett tag till.

Du hittar en dikt i ett anteckningsblock, verkligheten blir suddig i kanterna och du tror att du blivit galen. Det har du. Allt man kan läsa om värdenihilism och människans möjligheter var det dags för.
Hur många gånger har jag tittat ut genom fönstret på den döda gatan, på den förstelnade bilden av Sverige som jag har, och tänkt: "När kommer det hända? När kommer jag bli galen? När kommer jag sprängas av alla mina känslor?"

Så någonstans i ögonvrån börjar något att brinna, det lyser starkare och starkare och plötsligt viskar Jean-Paul Sartre i ditt öra:

"Men - vad nu existentialisten beträffar, så finns för honom ingen annan kärlek än den som skapas, ingen annan möjlighet till kärlek än den som yttrar sig i kärlek; det finns ingen genialitet annan än den som tar sig uttryck i konstverk: Prousts geni är lika med summan av Prousts verk; Racines snille, det är hans sammanlagda tragedier och förutom detta ingenting; varför skulle man tro Racine om möjligheten att skriva ännu en tragedi då man just vet att han inte har skrivit den? En människa engagerar sig i livet, formar sin egen gestalt, och utanför denna gestalt finns ingenting. Naturligtvis kan denna tanke tyckas hård för den som misslyckats med sitt liv. Men å andra sidan låter den folk förstå , att det enda som betyder något är verkligheten, att dröm, väntan och förhoppning blott låter människan definieras som sviken dröm, krossade förhoppningar och en gagnlös väntan."

Det är i verkligheten du bor, och det är där du hör hemma. Där kommer du leva och dö. Så låt inte din hjärna lura dig att det ligger till på något annat sätt. Hon som finns i dina drömmar finns ju just där. Och byxorna du hittade finns på riktigt. Kom ihåg: Du drömde inte ens om dem. Plötsligt bara fanns de, och det är det som är så bra med verkligheten: Den finns.

När du var jag

Detta är en av alla tider som vi har tänkt på. Om vi någonsin träffas igen ska jag krama dig, länge och citera ur en bok. En av de få böcker jag har i bokhyllan, men som jag alltid tänker ska bli fler.
Du brukade säga att utkorgen på din mobil var proppfull av meddelanden du skrivit till dig själv i stunder av emotionella maximumvärden.

Man kunde sitta, en eftermiddag som den här, och vara ganska nöjd. Det som livet erbjöd för tillfället fanns inom de fyra väggarna, men det var också något bra. Det var definitivt något bra. Du var fokuserad utan att vara ansträngd. Livet var inte det problemet som vissa livsåskådningar, episka som privata, vill framställa det som. Inget behövde lösas. Verkligheternas platsbyte varje morgon var inte så dramatiskt.
Och vi kunde prata om alla tiderna vi funderade på. Skratta åt dem, skrämmas av dem, men framförallt distansera oss. För det är så man gör.

Så ibland kunde du hitta dina meddelanden i telefonen, och du fick besök av dig själv. Där mellan alla koder till SJs biljetter fanns ett gammalt du som påminde dig om något, och du blev stående på gågatan, fick en liten paus i ditt funderande på vem du är och vart du är på väg. Bara stod en kort stund i ljuset, för det var vår, och var någon annanstans.

På tal om att känna sig ensam


Ambassadören kom med ett usb och ny musik. Jag kontrollerade album art och all annan album-info minutiöst och lade sedan in det på den bärbara spelaren som man får ha om man inte vill känna sig ensam när man är ute.
För att inte tala om kryddan som ett soundtrack till ditt liv utgör. I ditt liv. Fantasiförmågan utvecklas något oerhört av ett mollackord på piano.


På tal om att känna sig ensam åkte jag buss från fotbollsmatchen igår. Hur mycket skit jag än öst över kollektivtrafik i mina dagar (Som ju jag och alla andra smarta, moderna 2010-talsmänniskor älskar egentligen, men inte på en blogg i CYBERSPACE.) så är det så jävla gött att åka buss på kvällen/natten. Och då pratar jag om vardagar, allt annat är självmord. Du kommer döda den glada ungdomen som är du och bli bitter genast om du åker buss natten mellan lördag och söndag och inte har tagit ett par glas vin, åtminstone.

Igår när jag åkte var det måndag. Klockan närmade sig spöktimmen. (Nuförtiden är alla alltid vakna när det är spöktimmen, så det är inte så spöklikt längre. Mellan 3 och 4 borde vara den nya spöktimmen, för det är då flest människor dör. Det är då kroppen ger upp. Och jag har ingen källa på det. Men läskigt va? Att den stunden som alltid känns jobbigast verkligen är jobbigast.) Och det var bara jag och en tjej till på bussen. Och en trevlig chaufför. Allt detta fick mig att utbrista i ett "GOD KVÄLL!", när jag svettig och jävlig hoppade på. Och trots min inte så vackra uppenbarelse fantiserade jag om att tjejen kollade in mig.

För jag skrev ju faktiskt: På tal om att känna sig ensam. Och jag känner mig aldrig så ensam som i den knökade bussen på väg till västra hamnen på morgonen. Eller i annan kollektivtrafik för den delen. Det är den gamla klyschan, ju närmre man är, desto mer ensam är man. (80 % av alla mina tankar och 50% av det jag säger är klyschor. Av de 50% jag säger så lägger jag till "Det är ju en klyscha, men..." för att inte folk ska tro att jag är en idiot. De resterande 50% av de 50% minns jag inte riktigt vad det är jag talar om. Jag antar att det är en del BS som går ut på att vara humoristisk men som inte hittar hem. På det stora hela spelar det nog ingen roll då jag inte pratar hälften så mycket nu som jag gjorde för 2 år sedan. Att vara tyst har sina fördelar.)


Så kunde jag sätta mig till rätta, sänka blicken och inta den där "Jag är djup och åker buss"- ställningen som förtätas lite extra de dagar då det regnar ute och du får fotsvamp för att dina converse blev genomblöta två meter utanför dörren. (Får man fotsvamp av blöta fötter? Det lät bra.) Gatlampornas ljus fladdrade över de fällbara sätena vid handikapplatsen. Tjejen satt snett bakom mig och jag var så nöjd med att inte behöva smygtitta på henne. Hon smygtittade ju på mig!

Efter ett tag var den behagliga bussresan över, och jag gick av utan att ens titta på tjejen som satt där. "Så hon inte skulle tro att jag var intresserad". Jag börjar tro att jag är sjuk i huvudet. Så gick jag av bussen, nöjd (!?) efter en färd där ASPELUT INGENTING hade hänt. Allt var som vanligt.

Mina vänner, den mänskliga, hjärnan är retarderad på så många sätt när du tror att den är normal.
Den korta vägen hem bredvid torget, den äckliga grusplanen, vaktbolagets mystiska gula hus och tillhörande rökande personal, så tänkte jag i vanlig ordning på vem jag är och vad jag gör här. Och inte var det väl för att åka kollektivt, fastän det verkade som om det var något jag kunde uppskatta i min enfald.

När verkligheter byter plats


Någon sade att det är som att dö varje gång man somnar. Då borde det vara som att födas varje gång man vaknar.
Att vakna är att plötsligt kastas in i verkligheten. Ungefär en gång varje dygn händer det.

I drömmen inkorporeras verkligheten för att ta över vid det första vakna hjärtslaget. En värld byts mot en annan. En av världarna är olika varje natt och varje dröm. Den andra världen är obönhörligen densamma. Vissa saker ändras, beroende på hur produktiv du är på dagarna.

Vissa saker går inte att ändra på.
Vissa saker går aldrig att ändra på.  I en verklighet finns de och i en annan finns de inte. Därför måste deras återuppståndelse vara minst sagt påtaglig när verkligheterna byter plats.

Det är detta som händer när du slår upp ögonen och fokuserar blicken för första gången den dagen. Under några timmar har allt som är du badat i egenproducerade fantasivärldar där reglerna sätts av dig eller det. Det är egentligen oväsentligt vad det är som bestämmer vad du ska drömma, det viktiga är att det är föränderligt.
Ingenting är evigt, inget beständigt.

Så öppnar du ögonen och får syn på något. Det är nästan alltid något alldagligt. Något grått, neutralt, på gränsen till patetiskt, i kontrast mot din dröm. Det kanske är en sänglampa. Ett fönster med halvt nerdragen persienn. Det ligger ett omslagspapper till en chokladkaka på fönsterbrädet. Utanför anar du de bladlösa grenarna hos en björk. Dörren till altanen är inte helt stängd. Det drar. Det är alldeles tyst, förutom surret från en bärbar dator som ligger i soffan.
Allt du vet om din stora kärlek finns i en lista med låtar i den datorn. Låtarnas begynnelsebokstäver bildar inget hemligt meddelande, men du ser ändå på musiken som en nyckel till något. Något som är menat för dig. Hur kan man bilda sig en sådan stark och vacker uppfattning om någon enbart grundat på vad någon av drömmar uppblåst blandmissbrukare skrivit på en servett i en turnébuss utanför Falkenberg?
Det undrar du samtidigt som du gör det. Och så kan år eller sekunder virvla genom din hjärna om och om igen snabbt som ljuset under tiden som du med sömniga ögon betraktar dammet som solstrålarna avslöjar flytandes i luften.
Det spelar egentligen inte heller någon roll vad det är för något du ser. Men bor du på samma ställe mer än några dagar så betingas det du ser med vad som strax ska hända.
Verkligheterna ska byta plats.

Du har sett det första du ska se den här dagen. Du vänder blicken inåt och hinner se de sista försvinnande bilderna av drömmen. Kanske blundar du och försöker minnas vad den handlade om. Försöker drömma lite till. Men man kan inte leva i drömmen. Man lever i verkligheten, och i den verkliga verkligheten så finns sakerna vi inte kan ändra på och när de första sekunderna av den vakna dagen gått, det är då som hjärtat inte är på sin vakt.
Det är då som hjärtat ska få plats inuti ett bröst som är alldeles, alldeles för litet. Ett bröst som sjunker ihop av en tyngd som tusen atmosfärer. Det är då som det känns som om en ond kirurg öppnar din bröstkorg för att klämma ihjäl ditt hjärta med sina bara händer. Utan skyddshandskar. Och händerna är kalla. Hjärtat skickar signaler till din hjärna att något är fel, för något är väldigt fel. Och hjärnan förstår att något är fel och att något måste ordnas. Din första minut i verkligheten handlar om att något måste ordnas, för något är fel. Din första vakna minut varje dag är ett problem. Varje gång du vaknar är det något som är fel och som måste fixas till. Men varje gång du vaknar har du ingen aning om hur du ska ordna det.

En motorsåg i ett träd

Jag hittade mig själv i en soffa. Jag vaknade och min aptit var tillbaks. Jag som alltid tyckt att chips är äckligt, kladdigt och smuligt. När jag duschar på morgonen tänker jag alltid på samma sak. Jag vet inte varför det har blivit så, men det har det. Alltid samma sak. Ibland längre stunder, ibland lite kort. När jag inte orkar tänka på det läser jag på flaskorna som står där. Massa flaskor som jag fått i julklapp. En man hänger i ett träd utanför fönstret. Han har en motorsåg i ett snöre. Han sågar lite, låter motorsågen hänga medan han klättrar, halar upp sågen och fortsätter så. För några sekunder känner jag doften av sågspån och det föråldrade ljudet sågen. En stor gren som sakta, men snabbare och snabbare faller till marken. Det påminner mig om något. Men det är så mycket som påminner mig om saker att jag inte kan lista ut vad. Antagligen något om när jag bodde på landet. Det är samtidigt varm och kallt ute. Svårt att klä sig. Och det var annorlunda sen du kom. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, men det känns mellan lungorna. Och det har inte med luft att göra, och det är inte jag som har sagt det. Vemod har sin tid även om det är vår. Det finns en vårens vemod på samma sätt som det finns höstens. Men höstens är så kommersiell så den tar över. På tal om årstidsväxlingar så finns det ju de som menar att de kan göra så man blir deprimerad. SAD heter det lustigt nog. Seasonal Affective Disorder. Några spännande saker om depression som jag har läst i böcker: - För många känns det lättare ett tag om man är uppe en hel natt och sedan går och lägger sig på kvällen dagen efter. - Det går över av sig själv efter ett tag. - Man brukar få rådet att fortsätta göra saker som man tyckte var kul innan. Alltså ska man helt enkelt låtsas som att man inte är deprimerad, och leva som vanligt, och i slutändan går det ändå över av sig själv. Jag har svårt att förstå hur man ska veta att man är deprimerad. Jag är inte deprimerad, men det är ett tankeexperiment. Hur ska man veta att det inte bara är livet som är så? Den tanken är ju jävligt deprimerande, så det kanske är så man vet.

Att vara 23 i olika delar av världen

Messi gjorde fyra mål på en match. De säger att han är bäst i världen, och när jag kollade på matchen så undrade jag om han visste att han var det, och om han kunde njuta av att vara bäst i världen. När jag såg Xavi vara sådär extremt fokuserad så undrade jag om han samtidigt som han spelade tänkte att han var en del i något större, en ganska viktig del i något som människor kommer minnas ganska länge. Jag tror inte att de tänkte på det, i alla fall inte precis då. Om man ser människokroppen som en maskin, som en organism som lyder under samma kausalitetslagar som allt annat, så är det inte rimligt egentligen, hur bra det funkar. Hur något som vi behöver se i repris fem gånger i olika vinklar kan vara något så ögonblickligt och naturligt för någon som bara är 23, precis som jag. Jag vet precis hur det är att vara 23, men jag antar att det är väldigt olika för alla som är 23. Så jag tror att om jag hade gjort 4 mål i en kvartsfinal i Champions League hade det inte spelat någon roll, jag hade nog bara oroat mig för att förväntningarna skulle höjas, och antagligen är det en liten, liten del i varför det är Lionel Messi och inte mig som en halv värld känner till.

RSS 2.0