70 000 famnars djup




"Kierkegaards karaktärer visar omöjligheten att genom reflektion nå verklig passion, den är någonting som drabbar en människa. Finns det då ingen väg bort från reflektionen, är människan för evigt dömd till att vissna bort i ett distanserande perspektiv oförmögen till passion här och nu?

I en mening säger Kierkegaard det, det är en av utposterna i hans väg mot det kristna livet. Men detta betyder inte att det inte skulle gå att hitta öppningar i reflektionens fängelse. Dessa öppningar visar sig också för läsaren av boken. Alla de tre stadiernas figurer visar hur de använder reflektionen för att inte drabbas av passionen. Genom sin omsorg om att inte tappa fotfästet, visar de också tron på att passionen är möjlig, och att de är mottagliga för den.

Men för att nå denna mottaglighet måste de i rätt ögonblick släppa taget om den trygga reflektionen. Inte bara för att kittlas av åtrå eller släppa in ett välavvägt mått av oförnuft i ett i övrigt överblickbart liv. Passionen görs mottaglig av ett språng ut i det okända, av att man kastar sig ut på '70 000 famnars djup'."

- Jonna Hjertström Lappalainen recenserar en nyöversättning av Kierkegaards "Stadier på livets väg" i SvD 2007.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0