Det är inget konstigt med skägg i Danmark (33 dagar kvar!)

Ja, såklart blev jag inte klokare av den här helgen. Den var inte dålig, men samtidigt heller inte jättebra. Det dåliga var att jag inte kände mig speciellt mycket fräschare i skägget. 
  Det positiva var att jag fick en hel del beröm av danskar, Tjackis och Kim. Danskar är precis som man tänker sig att de ska vara. Högljudda, rödhåriga, bleka hy med fräknar, promiskuösa, ögonplirande, snabbpratande, stordrickande och väldigt väldigt trevliga!  Jag tror att det i Danmark inte är något konstigt med skägg. Där finns inte lika stora förmodar som här. 


Jag pekar på prinsessan Madeleine.

   Jag och Kim utvecklade också "Explosion five" tillsammans. Highfiven där knytnävarna först möts, exploderar tillbaks bara för att förenas i en regular five. Kan vara bra om man skämtar om crazy sexual relations. Den är riktigt, riktigt rolig att göra också, för den känns så löjlig. 
  För att visa deras positiva inverkan på skäggtänkandet ska jag återge något som Tjackis skrev en gång angående härdat utseende: 

"Du är en ung konstnärssjäl som åkt till Paris för att söka inspiration, karriär och kanske eventuellt kärlek. 
Med din sinnliga konst och ditt mjuka sätt lyckas du charma Paris aristokrati och blir medbjuden på diverse fina banketter och middagar där du får tillfälle att introducera dina verk hos riktigt betydelsefulla människor. 
Du blir en succé i konstvärlden och vissa kallar dina verk "extraordinära" (ett ord som i konstvärlden betyder MYCKET). Dörrar öppnas och din konstnärliga ådra får plötsligt resurser för att bokstavligen explodera, vilket den också gör. Explosionen yttrar sig i en insikt; du har sökt fel saker och tappat bort dig själv som så många konstnärssjälar gör.
Det enda som finns att göra är att vältra sig i sin tragik, sin ensamhet och försöka dränka den pulserande känslan av att något är fel med en flaska absinth. Efter att ha bränt dina senaste målningar och slitit ditt hår ett par veckor i din takvåning med utsikt över Moulin Rouge vaknar du plötsligt upp en dag. Ditt hår är tuffsigt och din kropp är blek och avmagrad, men du vet!"

Ja, vad är det jag vet? 


Såhär glad kommer jag vara när jag rakat av skägget.



Slutligen är det nog så att skägget inte åker på torsdag. Så illa var det inte i helgen och jag känner fortfarande lojalitet gentemot min skäggbroder. Lite kraft har jag kvar att investera i den här skiten. 

/Smacks

Du är pojke för att du har mustasch!

Idag har jag skickat minst 5 sms till Pude samt pratat i telefon. Den hjefeln vägrar låta mig raka av skiten! 

  Jag satt utanför psykologen i lärdomsstaden Lund och pratade med min kamrat Cina. Vi pratade om mitt skägg, och hon höll med mig om att det var för jävligt. Cina är en väldigt bestämd kvinna som vet vad hon vill. Hon är en sådan som vi alla önskar att vi hade lite av (Men inte allt, för så jävla bra är hon inte.) då hon är motsatsen till mig vad gäller att vela. Att älta. Att grubbla. Jag solade mig i hennes storhet och började fundera på hur jag skulle kunna bli lite mer som henne. För skägget har definitivt inte hjälpt mig. 
  Det brukar vara så att jag säger till folk att jag hatar mitt skägg och att det är det värsta jag vet osv. Då säger de ofta emot mig och tycker att det är okej. Men Cina öste verkligen skit över skägget, och jag kände att nej, nu måste det fan av. Hade jag varit en riktig man hade jag känt efter i magen och sedan gjort vad jag kände för. Och det är att raka av skägget. 
   


   Men å andra sidan, hade jag varit en riktig man, hade jag då inte haft kvar skägget och inte bitchat om det? 
Jag var på en förskola häromdagen och pratade med 4-åringar om könsroller som ett led i utvecklingspsykologikursen vi läser nu. Såhär lät en konversation: 

Smacks: Vet du om jag är en kille eller tjej? 

Ungen: Kille! 

Smacks: Hur vet du det? 

Ungen: ....för du har mustasch ju! 

Och då tänkte jag: Haha, nejdu lilla barn. Du har mycket kvar att lära. Det är så jag vet att JAG ÄR MAN! 


   Men jag är inte man nog att bära det skägg som växer på min haka. Pude däremot, han är. Hans självkänsla är stark nog och när vi pratade i telefon idag sade han att han börjat identifiera sig med sitt skägg. Han kommer sakna det när han rakar sig säger han. 


Såhär ser det vidriga stora skägget ut från sidan


Så i telefonen sade jag till Pude: Jag ger det en vecka. Om den här helgen och nästa vecka blir skitbra, om jag är lycklig och har självförtroende så kör jag ända till den 29 maj. Jag ska tänka bort skägget och vara mig själv, försöka nå tillbaks till höjdpunkten på grafen som jag ritade upp för ett par dagar sedan. 
  MEN. Om det inte funkar så är jag tvungen att raka av skägget nästa torsdag. Pude kommer inte bli glad när han läser detta, men jag känner att det är något jag måste göra. Samtalet med Cina idag öppnade mina ögon. Det är inte värt en hel månad till av spegeltittarångest bara för att fullfölja ett löjligt projekt!

Markus Krunegård visste vad han gjorde när han skrev låten "Jag är en skäggvampyr": 

"Toaletten spegeln, Jag har stirrat färdigt på den Och vem blir inte ful i 60 Watts ljus och skägg?"


 Dessutom har jag ändå gjort mitt bästa. Man skulle kunna se det som att misslyckas, men jag har ju egentligen bara grundligt undersökt det som vi ville undersöka: 
  Skäggets inverkan på våra relationer och vår självkänsla. 



Så jag ser det inte som ett misslyckande. Jag är helt enkelt inte gjord för att bära skägg. Skägget är min över-man. (!)



Jag är glad att jag har testat iallafall. Jag skulle aldrig vilja byta bort den här tiden med mitt skägg. Det gav mig många glada stunder. 



Åh, mitt gamla jag, kom tillbaks. 

/Smacks

Premiär för den nya frisyren (39 dagar kvar!)

Idag hade jag mod nog att sätta i tofsen och kamma bak resten av håret. En, gnutta spray så det inte skulle flyga omkring i luften när jag skulle gå längs lärdomsstaden Lunds gator. Två små hårklämmor hittade jag med i lägenheten, som kom väl till pass. 
   Många gånger har jag gjort frisyren i min ensamhet. Stått framför spegeln och ansträngt mig för att tycka att det skulle funka. Men i sanning: Om mitt hår på huvudet blir helt platt så framstår mitt huvud som gigantiskt nertill med tanke på skäggets utbredning, och pyttelitet upptill eftersom håret ligger slickat längs huvudet. Det är inte "hett", så att säga. 
   
   Jag vet inte vad det var som var skillnaden idag, men jag kände att, nä, nu jävlar. Så jag fixade det och har nu knallat runt hela dagen på detta vis. Självklart tittade jag till lite extra så fot jag gick förbi ett fönster och ja, ur alla vinklar funkar det verkligen inte. Men ibland så kunde jag se mitt framtida jag, sittandes på en balkong på Ulrikedal smuttandes på en fin kopp brunt medan solen gassar på mitt blottade brösthår. Håret fint sammanhållet i en tofs i nacken, min kvinna bredvid mig och en fin liten treårig övningshund (Jack Russell, de blir inte så gamla.) utfläkt över den solvarma uteplatsen. 
  Visualisera är något man måste kunna om man ska kunna uppnå mål i livet som man måste kämpa för. Det är 39 dagar kvar och det är inte kul att titta sig i spegeln varje morgon, men ur detta kommer det att komma något bra. 



Självklart fick jag på kvällen höra att Pude lyckas göra "knuten". Innan sista vändan med tofsen viker han alltså in håret en gång till och får på så vis den fina knuten. Det är det ENDA sättet en riktig man sätter upp sitt hår på och jag är så avundsjuk. hade jag satt upp mitt i knuten hade det sett ut som något litet löjligt hårsmycke. 

   Jag var i Malmö igår och provspelade för ett band, och basisten där hade ett riktigt mäktigt skägg, och genast kände jag hur mycket lättare detta varit om jag hade kunnat "skägga" tillsammans med någon.  Han hade sparat i fem år, men ansade ibland, såklart.  Vi kände också en konsensus kring att skägg är så mycket mer än bara hår i ansiktet. Han såg det som nästan omöjligt att raka av sitt då det var en så stor del av hans personlighet. Folk skulle inte känna igen honom längre. 
  På ett sätt känns det nästan som om bloggandet kommer fortsätta ett litet tag till efter att skägget är avrakat. Det ska bli intressant att se hur livet artar sig utan det skägg som jag nu burit i snart 6 månader. Vissa människor har jag ju lärt känna efter att jag skaffade skägget, och de kanske inte heller kommer känna igen mig. 



Skägget är egentligen mycket större än det ser ut att vara på bilden. Jag har nämligen för vana att vika in det under hakan när jag pillar på det. 
  Häromdagen kollade jag igenom bloggen och såg en lista som vi gjorde i början på grejer vi ser fram emot att göra när vi har skägg. Det ska bli intressant att i slutändan utvärdera listan och se om det blev som jag tänkte. Nu under våren har ju skäggandet tagit en minst sagt oväntad sväng till det sämre. Hittills kan jag ju verkligen säga att skägget inte var vad jag förväntade mig. Kanske måsta man ha bättre självförtroende redan från början för att kunna bära upp sitt skägg med stolthet. 

  Nu ska jag laga mat och sedan spela innebandy, precis som en långhårig man. 

/Smacks

Magiskt tänkande

Nu har det fan gått så långt att jag tänker att allt jobbigt jag har för mig kommer ordna sig bara jag rakar av mig skägget. Det kan ju inte vara så enkelt som att "klippa sig och skaffa ett jobb".  Jag lurar mig, och intalar mig själv att när skägget väl är borta kommer allt att ordna sig. 
   Jag är lite avundsjuk på Pude med, som bär sitt skägg med mycket mindre lidande. Jag tycker ju att det är ett stigma och har svårt att förstå mig själv när jag glorifierade min "nya, coola, häftiga livsstil." Se, jag har redan använt 4 citationstecken. Så cynisk har jag blivit. 



  Ett annat sätt som skägget påverkar mitt liv på är nu när jag ska införskaffa ett nytt pass för sommarens utsvävningar. Jag vill ju för fan inte ha ett pass när jag ser ut som en terrorist/pundare/olycklig. Men jag kan inte skaffa passet efter den 29 maj för då är det för sent! 
   Kanske, kanske kan jag använda det som ett argument för att få Pude att låta mig raka av skiten i för tid. För jag kan inte svika min skäggbroder. Jag k a n inte svika min skäggbroder. Vi gick in i det här tillsammans, och vi ska ut ur detta tillsammans. Jag önskar bara att han led lite mer så vi kunde ringa och gråta varandra till sömns på kvällarna.  (!) 



Jag vet att allt inte kommer ordna sig bara jag rakar mig. Men det är svårt för tanken att övertala känslorna. Och vem kunde tro att lite hår i ansiktet kunde ha den här påverkan på mig och min självkänsla. 
   Drömmen om den skäggiga sommaren gick i kras, och min fantasibild av hur härligt det skulle vara med skägg är sedan länge undanstädad till den delen av hjärnan som jag bara har tillträde till när jag har druckit öl. 

Mitt skägg är inte jag. Mitt skägg är inte jag. 

Här är en liten graf jag gjort för att beskriva min ångest:




(En ljuspunkt är dock krysset-ribba-in Zlatanmålet  som jag gjorde på fotbollsträningen idag. Högersläggan rår skägget inte på!

/Smacks


Påsk(sk)ägg

Uteliggare + Stil och Finess = Det snyggaste jag vet. Jag undrar om det finns något så sexigt som när en man med ovårdat skägg och hår glider runt i finkläder och äger sönder allt och alla. Brad Pitt har gjort det, Joaquin Phoenix har gjort det, Matthew Mcconaughey har gjort det. Jag vågar även påstå att Jag och Smacks har gjort det.

Det är både med glädje och sorg jag längtar till Dagen D (29:e maj som alla borde veta vid det här laget).
Det ska bli skönt att känna sig som en "människa" igen, att slippa blickar och kommentarer angående sitt skägg.
Det ska bli skönt att skägget inte längre tar all uppmärksamhet utan att håret på huvudet nu tar över prioriteringen.
Det ska bli skönt att kunna dra fingrarna längs hakan och nästan skära sig på den sexigt korta stubben som kommer hägra.

Jag kommer sakna mina ihärdiga försök att dra hakskägget in i munnen.
Jag kommer sakna att dra mina fingrar genom skäggets mjuka mustighet.
Jag kommer sakna tryggheten som mitt skägg inger hos människor.

Den senaste tiden har jag ett flertal morgnar vaknat upp i panik av att jag inte har skägget kvar. När jag fört handen till ansiktet och känt att det fortfarande är kvar har jag fått ett barnsligt leende på mina läppar.
Hur kommer det kännas när jag vaknar morgonen den 30:e maj? Kommer jag föra handen till ansiktet och märka att skägget inte är där och därför bli ledsen och besviken? Eller kommer det bara vara en lättnad? Det får tiden utvisa.

Nedan följer några bilder som inte ens har ett (h)år på nacken. 
Det är märkligt hur en människa kan förändras på så kort tid.





//Pude

Att varje dag vakna upp, titta sig i spegeln och inte se sig själv (47 dagar kvar)

Jag vet inte riktigt vad det är som har hänt, men nu känns skägget bara för mycket. Det känns som om skägget har spelat ut sin roll och att dess tid är över. Från att ha glorifierat skäggets varande (Se tidigare inlägg) så börjar jag se det med andra ögon. 
   När jag skaffade skägg själv så började jag ju såklart lägga märke till andra människor som också har skägg. Mer och mer har jag börjat inse att ett skägg mycket väl kan vara en period i en mans liv. En fas om du så vill. Något händer i livet och man tänker: "Fan, jag ska skaffa skägg."    Men i det uttalandet finns också en implicit idé: "Jag behöver förändring, jag vill tänka över vad som är viktigt i mitt liv. Och skägget hjälper en att fokusera. Du blir introvert och funderar extremt mycket på dig själv, dina attribut, din självkänsla och din identitet. Det är när ramarna för ditt liv rubbas som du kan lära känna dig och dina gränser. 

 Men så finns det en tid när den perioden tar slut. Och jag känner det i mig nu. Skägget har som sagt spelat ut sin roll. Det fanns en tid när jag behövde skägget och skägget behövde mig. 


För att återknyta till projektets egentliga idé så kan man säga att det är nu den jobbiga tiden börjar. Och ja, jag kan erkänna att jag har tjatat på Pude om att korta ner projektet med ytterligare en månad. Det hade varit underbart om det var den 29 april som var gränsen. Då hade det bara varit 16 dagar kvar. Nu är det 47. 
   Innan har jag och Pude talat om olika skäggkriser. Men nu är det på riktigt, den här krisen kommer inte att ta slut innan skägget fått sätta håren till. Jag känner det också som om mitt huvudår inte kommer till sin rätt då jag har skägget kvar heller. Skägget tar all uppmärksamhet. Och jag som precis börjat med balsam och borste. 


Jag i bilen. Med bilbälte. 



På sida 80 i Hermann Hesses utmärkta "Demian" står att läsa: 

”Fågeln kämpar sig ur (sk)ägget. (Sk)ägget är världen. Den som vill födas måste slå en värld i spillror. Fågeln flyger till gud. Guden heter Abraxas.” 

(Jag lade till parenteserna.)

Det är alltså nu projektet ställts på sin spets. Och egentligen är det fegt av mig att vilja banga. I enlighet med vår idé borde jag ta det goda med det onda. Innan njöt jag av skägget och identifierade mig med den bohemiska, självständigt introverta skäggmannen. Men som tidigare nämnt: Vintern är över. Tänkandet måste ta slut och en ny Smackan måste resa sig ur (sk)ägget.  Det kommer bli hårda 47 dagar, men det måste gå. 

   Samtidigt visar detta hur mycket skägget påverkar individen. Man kan inte "bara ha skägg". Ditt skägg finns alltid i en kontext, och den sociala påverkan och i förlängningen din självkänsla (Om du är lite av en känslig själ) kommer att känna av den här förändringen. Och det är ju faktiskt lite av det vi ville ha reda på när vi började med den här skiten. 

  Håret ser jag dock fram emot. 

Såhär skrev Grunk_ på Flashback angående fördelar med långt hår: 

"Räkna ut hur mycket du sparar in på att INTE klippa håret och lägg ihop dessa pengar till nya musikprylar! Fungerar alldeles ypperligt."

Herr Hesse, giv mig styrka!

/Smacks

51 dagar kvar

Så var det 51 dagar kvar av projektet.  
  Jag har börjat använda balsam i skägget för att det inte ska vara sådär strävt. Det funkar bra och det lägger sig ganska fint längs hakan.  Ibland använder jag det också i håret för att ge det lite mer styrka. Man måste vårda sitt hår om det ska bli långt, annars går det av. 

  Men seriöst längtar jag ganska mycket till den 29 maj nu. Det ska bli så skönt att ha den sexiga stubben igen. 




Ikväll ska jag dra till Malmö och se Kultiration. De har releaseparty på Babel och det ska bli fett.  Jag fick hem den nya skivan med posten idag och den var lite av en besvikelse. De flesta nya skivor är ju det. Kanske växer den med mig, kanske inte. 
   I vilket fall sjunger Marcus Berg i Kultiration. Han skriver alla låtar och all text också. Länge var han min förebild i livet. Och HAN HAR HAFT SKÄGG!



Jag försöker alltid prata med honom efter varje spelning jag varit på och vid det här laget känner han igen mig litegrann. Men nuförtiden har han förlorat sin glans, och jag är nästan lite arg och besviken på honom. Jag ska berätta varför: 


När jag träffade Marcus Berg

En sommar träffade jag min musikaliska och andliga förebild, Marcus Berg, sångare i det vid den tiden största reggaebandet i landet. Han hade såklart ingen aning om hur mycket jag tyckte om honom, även om jag försökte säga det. Mina kompisar visste det, men de förstod mig inte riktigt heller. Jag blev besviken av mitt möte med honom. Jag ville ju att han skulle vara min storebror, att han skulle visa mig rätt väg i livet. Att vi två skulle åka till ett tempel i Tibet och vara lyckliga, spela fotboll och gå runt i naturen.

   Men hela tiden under våra samtal kände jag (För jag känner av människor väldigt bra) att jag bara var ett fan. Och vad mer kunde jag begära. Valet var i mina händer, jag visste vad jag ville, jag ville träffa den här mannen, som hade skrivit så otroligt bra saker, beskrivit min inre värld utan att ens känna mig. Och jag gjorde det. Jag reste långväga, för att få prata med honom i några minuter bara, och jag tog mig mod. Jag sprang ut på de sjuttiotusen famnarnas djup, men vad fick jag tillbaks? Ett  tack. Inga vägledande ord. Inga storslagna framtidsvisioner, inga profetior. Marcus var inte den mannen bakom orden som jag sökte, åtminstone var han inte det för mig. Jag anade att han var det för andra, och det gjorde mig arg och besviken.

  På konserten senare tillägnade han en låt till en kompis. Det var min favoritlåt och jag hade frågat om de kunde spela den. Till Johan sade han, och jag heter ju inte Johan. Men jag funderade och funderade på om han inte kunde ha fått mitt namn fel? Jag hade ju frågat om de skulle spela den låten. Men nej. Han hade nog inte fått namnet fel. 

  Ledsen gick jag tillbaks till mitt lilla lilla enmanstält på festivalen, och försökte smälta vad han sagt till mig. Fanns det inga dolda budskap? Var det verkligen inte jag som var Johan?

  Och så hade jag kastat mig ut, jag hade vågat, men jag hade inte fått något för det. Som den existentialist jag är visste jag ju att det bara var att kasta sig igen.

  Men hur många gånger skulle jag orka? Hur lång tid skulle det ta innan jag blev en dussinmänniska? Hur mycket besvikelse och sorg kan en människa förmå att känna?

   I avslutningslåten sjöng han:

 

   Kommer jag ihåg?

Eller behöver du mig påminna?

Om att jag har kommit långt ifrån

 Det jag en gång ska finna

 

Och jag behövde någon som påminde mig. 

 

Och så gick det till när jag träffade Marcus Berg. Och nu sitter jag likväl här, med långt skägg som fan. 


Pude does Leonidas


En återförening, en VIP-kväll och två näsblod senare

Nu har det gått lite över en vecka sen de skäggiga männens återträff.
Helgen i Lund var helt fantastiskt, bortsett från tre saker.

Sak nummer 1: Efterfesten med det obligatoriska gitarrspelet och "skönsången" blev lite väl lång, typ 5 timmar.

Sak nummer 2: Smacks och Jonas började helt omotiverat tjafsa om helt omotiverade saker runt halv5 på morgonen när man själv bara ville sova, och så höll de på säkerligen 30-40 minuter.

Sak nummer 3: 
Pude: Nu måste du visa mig var man köper Lärdomsstaden Lunds bästa falafel.
Smacks: Självklart min skäggige vän!

Så gick färden mot vad jag kom att tro skulle vara Lärdomsstaden Lunds bästa Falafelhak.
Först när jag hade fått in min falafeltallrik och märkte att den smakade skit sa Smacks att detta inte var Lärdomsstaden Lunds bästa falafel. Han hade lurat mig! Tydligen utan att han själv visste om det, bakfyllan hade tagit över Joysticken som styr hans kropp.

Vi spenderade en del tid med att jämföra våra skägg denna helgen. Den stora skillnaden enligt mig är att Smacks skägg under hakan påminner om Svinto. Det är hårt och strävt, nästan så man skär sig på det. Mitt "Under hakan-skägg" är mjukt och fint som bomull. 
Däremot har Smacks längre skägg än mig och desto mer frodig musch.


Slirig efter några öl?


Kärlek två skäggiga män emellan


Jag drog på mig ett ordentligt Niagarafall ur näsan under kvällen


I veckan har jag, tack vare en facebook-grupp, fått gå på VIP-kväll på Max och avnjuta ett mycket fint Originalmål. Till det här fick man avnjuta hur många dipsåser som helst, plus glass och kaffe. GRATIS! Smålänningen inne i min kropp skuttade runt på moln lyckligare än någonsin.
Jag har märkt att jag torkar mig mycket mer noggrant runt munnen efter varje måltid nu när skägget är längre. Rädslan att jag har fått mat i skägget är större än någon annan gång i mitt liv. Jag tror det här beror på en eller två kommentarer jag fått efter en måltid då jag verkligen hade fått mat i skägget.


Snart, närmare bestämt den 15:e April, är det premiärmatch med mitt nya korplag "Fotboll För Dummies". Vad jag inte riktigt tycker om är att alla våra matcher spelas på grusplan, men ju mer jag tänker på det desto mer manligt känns det.

I lördags hade vi vår första "träning" med laget. 7 av 13 medlemmar kunde medverka på denna. Den blev väl som förväntat ganska tempofattig, vilket kanske delvis hade med lördagens härliga sommarvärme att göra (för att skylla på något). Två grabbar runt 10-11 bast joinade vår träning och fick stå i mål i varsitt lag. Ett anfall, ett inlägg, en Pudes högerslägga senare hade en av kidsen näsblod. Som tur var inte av någon allvarligare art.


En bakfull men ack så nöjd Smacks


Två ståtliga herrar


Analyserande!


Avslutningsvis vill jag bara säga att jag längtar till den 29:e maj väldigt mycket. 
Då ska jag glida runt i musch!

//Pude

RSS 2.0